Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törvényes fegyverekkel harcolnak a bankok ellen

2011.09.12

 

A téma ellenére csekély érdeklődés mellett rendezték meg a devizahitelesek megsegítéséről szóló előadást az elmúlt hét péntekén (2011.09.09.). A szervező Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület a témában szakértő előadókat hívott meg.

A jelenlévőket Tauzin Krisztina köszöntötte, az az ötgyermekes édesanya, akinek házát 2010-ben elárverezték egy bedőlt deviza hitel miatt, majd átadta a szót Kozma Józsefnek, a Jogsegélyszolgálat vezetőjének. Előadását azzal kezdte, hogy egészen biztosan tudnak segíteni, törvényes eszközökkel lépnek fel a bankok ellen. Munkája során tapasztalt jogsértésekről számolt be, amelyek mindegyike kimeríti a büntető törvénykönyvet. Ilyen például, amely az általa vizsgált több mint ezer eset mindegyikére igaz: a szerződéskötésben rögzített, felvenni kívánt forintösszeg svájci frank értéke, a tényleges pénzfelvételkor már jóval kevesebbet ér, de ezt a különbözetet forintban nem kapja meg az ügyfél, viszont a hozzá kapcsolódó banki költségeket kifizeti. A szerződéskötés és a pénzfelvétel között eltelt néhány hét-egy hónap azt jelenti, hogy a bank nem rendelkezik a valutával, hiszen akkor azonos árfolyamon adhatná tovább . A vizsgált esetek egyikében sem tudta bizonyítani a bank a devizavásárlás tényét a szerződés napjára.
Ez a jelenség valamennyi bank esetében tapasztalható, feltételezi a kartell tényét is - mondta. Az is törvénybe ütköző véleménye szerint, hogy a bankok nem kevés pénzért megvizsgálják az ügyfél hitelképességét, tehát tisztában vannak vele, hogy mi az az összeg, amelyet még ki tud fizetni. Az egyoldalú, árfolyam ingadozásra hivatkozó törlesztőrészlet emeléssel nehéz helyzetbe hozzák az ügyfelet. Olyan részlet kifizetését várják el tőle, amelyről tudják, hogy nem tudja előteremteni. Véleménye szerint a bankok mindegyikének egyetlen célja van, az ingatlanok megszerzése.
Az este másik előadója Borbély József , a Tempo párt elnöke volt, akit a bankok és a közüzemek elleni küzdelem élharcosának is titulálnak. Előadásában beszélt a magyar alkotmánnyal – államformával kapcsolatos elképzeléseiről, a magyar találmányok védelméről és a bíróságokkal folytatott küzdelmeiről is.

 

Tapolcai Média-Kovács Melinda