Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékezés Wass Albertre naplo-online

2011.01.10

Tapolca - Wass Albertre emlékeztek az író, költő műveinek helyi kedvelői születésének évfordulóján a Tamási Áron Művelődési Központban. A Tapolcaiak a nemzetért egyesület immár harmadik alkalommal szervezte meg szombaton az egyre népszerűbb ünnepséget a Tapolca Kft.-vel és a művelődési központtal karöltve.

Az egyesület elnöke, Szalkai Zsolt köszöntőjében szólt arról, hogy a kiváló magyar a huszadik századi szomorú magyarságban műveivel tartotta a lelket. Az Isten, a haza, a család szellemében írt sorai ma is aktuálisak. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az elhangzó művek segítenek emlékezni és abban, hogy a közönség emelkedett hangulatba kerüljön.

A felolvasó- és emlékesten a nemzeti érzéssel átszőtt irodalommal most ismerkedő helyi iskolások, fiatalok, középkorúak adták elő kedvenc soraikat, olvastak fel részleteket a szerző műveiből. Az 1908. január nyolcadikán született Wass Albert életének állomásai, hitvallása elevenedett meg az esten. A programban közreműködött a sümegi és tapolcai fiatalok alkotta, Wass Albert sorait a nemzeti érzés mentén megzenésítő Határkő zenekar is.

A Tapolcaiak a nemzetért egyesület Wass Albert születésének évfordulóján felolvasó- és emlékestet szervezett. A program egyik legtehetségesebb előadója a kisiskolás Vitus Kata volt (Fotó: Penovác Károly)

A Tapolcaiak a nemzetért egyesület Wass Albert születésének évfordulóján felolvasó- és emlékestet szervezett. A program egyik legtehetségesebb előadója a kisiskolás Vitus Kata volt (Fotó: Penovác Károly)


Az elhangzott részletek segítségével a közönség bepillanthatott a szerző életének állomásaiba. A verseknek, novelláknak, regényrészleteknek köszönhetően ízelítőt kapott mindenki az osztályrészül jutott elnyomást leíró sorokból. Megelevenedett az emigrációban töltött időszak és bebizonyosodott, hogy a többszörösen is elismert Wass Albert hitt az igazságban, a jóban, szépben.

Részletek hangzottak el a Farkasverem és a Csaba című kisregényből, megismerhette mindenki például a Miatyánkot, a Nagypénteki siratót, a Jönnek! és az Ébredj magyar! című műveket, epikákat. Az egyesület tagjainak célja ugyanis, hogy őrizzük szívünkben Wass Albert emlékét, és adjuk gyermekeink, unokáink kezébe könyveit, verseit.

 

Forrás: www.naplo-online.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.