Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEGHÍVÓ!

2011.03.15

Kedves Barátaim!  

Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy folytatódik a Téglásy Ferenc:"Elhallgatott történelmünk" vetítéssel egybekötött előadássorozat Tapolcán.

A következő alkalom 2011. március 21-én hétfőn, 18 órakor lesz a Tamási Áron Művelődési Központban:   

Téglásy Ferenc: „Útmutató: Egy plébános gondolatai” című Kuklay Antalról szóló  filmje Kuklay Antal atya részvételével.   

 

 

 

Kuklay Antal (1932)  

Az akkor Csehszlovákiához tartozó  Csapon született. 1953-tól Budapesten, a központi szemináriumban tanult. 1955-ben szentelték fel. 

Az 1956-os forradalom kitörése után társaival együtt a házi őrizetből kiszabadult Mindszenty Józsefhez fordultak, hogy tájékoztassák a főpapot az Állami Egyházügyi Hivatal tevékenységéről. 1956. november 3-án Turchányi Egon, Mindszenty titkára vezetésével részt vett az elnyomó kommunista egyházpolitika jelképének számító hivatal iratainak lefoglalásában. A november 4-i szovjet beavatkozás után segítséget nyújtott az ELTE joghallgatóinak a menekülésben. Részt vett egy sokszorosított brosúra elkészítésében, amely a vidéki papságot tájékoztatta az eseményekről. Decemberben Abaújszántóra, majd 1957 elején Szikszóra helyezték káplánnak. 1957 májusában letartóztatták, 1958-ban a Turchányi Egon és társai perben tíz év börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban szabadult.  

Sárospatakra költözött a szüleihez. Az Állami Egyházügyi Hivatal eltiltotta a papi tevékenységtől. A sátoraljaújhelyi lemezgyárban, majd a sárospataki cserépkályhagyárban segédmunkásként dolgozott. Később az ÁEH engedélyezte, hogy tudományos munkát végezzen, így a plébánia könyvtárosaként bekapcsolódott a sárospataki katolikus templommal kapcsolatos feltáró munkába. Elvégezte az Országos Széchényi Könyvtár hároméves könyvtárosképző iskoláját, miközben létrehozta a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteményt. 1968-ban engedték először a szószékre. 1973-tól Köröm község plébánosa. 1985-ben művészettörténész oklevelet szerzett. 1987-ben a sárospataki egyházi gyűjtemény kiadásában A Kráter peremén. Gondolatok és szemelvények Pilinszky János verseihez címmel tanulmánykötete jelent meg.  

2009. február 28-án Hit Pajzsa díjat vehetett át:

A kommunizmus áldozatainak emlékére alapított kitüntetést  olyan egyházi személyeknek ítélik oda, akik a diktatúra évtizedeiben is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz.