Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület immár második alkalommal rendezte meg Tapolcán a Wass Albert emlékestet

2010.01.15

Kép

A Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület immár második alkalommal rendezte meg Tapolcán, a Tamási Áron Művelődési Központban, 2010. január 10-én, a „Wass Albert Emlékestet”. A rendezvényt közel száz lelkes érdeklődő tisztelte meg jelenlétével.

 

Az est előadói olyan fiatalok voltak, akik nagy tisztelői a neves erdélyi írónak, sőt egyikük, Vitus Kata, a legfiatalabb előadó, aki a „Dalol a honvágy” című verssel csalt könnyeket a hallgatóság szemébe, maga is Erdély szülötte.

 

„Wass Albert számára A haza minden előtt nem egy közhely. Nem üres szólam vagy ócska frázispuffogtatás. Az írófejedelem hitet tett a hazaszeretet, a hazájáért való tenni akarás mellett. Ha a történelem kívánja: a legnemesebb tett, hazafiúi kötelesség családi életünket, mindennapjaink nyugalmát, magánéletünk boldogságát áldozni hazánkért, nemzetünkért. Az erdélyi gróf ebben követendő példát mutatott.” – hangsúlyozta köszöntőjében Szalkai Zsolt egyesületi elnök.

 

A rendezvényen fellépett a V.O.X. Veritas nemzeti rock zenekar is. Az együttes többek között a „Neked szól a hegedű” című dallal tisztelgett az írófejedelem emléke előtt.

 

A hallgatóság néma csendben hallgatta az Istenről, magyarságról, nemzeti hovatartozásról, hazaszeretetről szóló verseket és novellarészleteket. Gróf Czegei Wass Albert örökérvényű igazságokról valló, nemzetféltő és a nemzeti egységért felszólaló gondolatai minden jelenlévőt mélyen megérintettek.

 

Az emlékest Bertalan Csaba gondolatébresztő beszédével zárult, majd a résztvevők elénekelték közösen a székely himnuszt.

 

Február 17-én, 12 éve lesz annak, hogy az írófejedelem visszaadta lelkét a Teremtőnek. De szelleme ma is köztünk él! Az író gondolatai, a haza és az emberiség kérdéseiről máig aktuálisak.

 

Szomorú, hogy egy olyan rendezvényen, amely az előtt a Wass Albert előtt tiszteleg, akinek nevét egy tapolcai közintézmény is viseli, a városatyák közül senki sem tartotta fontosnak hogy megjelenjen. Nem attól lesz jobboldali egy város, hogy a nemzet nagyjairól intézményt nevez el, hanem attól, hogy a nemzet nagyjainak emlékét híven ápolja és ebben másokat is támogat! A következő sorok elgondolkodtatóak lehetnek a távolmaradók számára:

 

 

Wass Albert: Záróvers

 

Hajótörött vagyok a tengeren.
Palackomat a tengerbe vetem.

 

Belesóhajtottam a sorsomat,
félelmemet és sok bús gondomat.

 

S most száz pecséttel elzárt bánatom

a hullámok kedvének átadom.

 

Merül, örökre tán, a mélybe le

s aranyhalacskák játszanak vele.

 

De lehet, hogy még perce jő neki,

s egy bús hullám majd egyszer fölveti.

 

S kidobja egy kéz - tán az Istené –

egy gondtalan kor lábai elé.

 

Borzadtan olvassák, kik rátalálnak
és úgy suttogják döbbenve, egymásnak:

 

"Valahol szörnyű vihar lehetett...
S a viharban egy nemzet elveszett...!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.