Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képgaléria megtekintéséhez, kattintson a képre.

 

Tapolca-2010. november 14.- November 13- ika a magyar szentek és boldogok napja. Ebből az alkalomból emléknapi rendezvényt szervezett a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület.
Az ünnepség színhelye a tavaly novemberben felszentelt apostoli kettős kereszt volt.

 

A novemberi tavasz ellenére gyér számú érdeklődő tette tiszteletét a rendezvényen, amely a történelmi zászlók bevonulásával, majd a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét.
Szalkai Zsolt, a Tapolcaiak a Nemzetért Egyesület elnöke beszédében a magyar szentekről szólt: "- A katolikus egyház szentté azokat az embereket avatja, akik Istennek tetsző életet éltek. A magyar szentek között találunk fiatalt, időset, nőt, férfit, királyt, herceget és szegényebb embert egyaránt. Ami közös bennük- az Istenbe vetett hitük. Hittel éltek és vallották is azt. Ezért közülük többen haltak vértanúhalált.
Mindegyikőjük tisztelte és szerette őseit, hazájuk, nemzetük ellen se szóval, se cselekedettel nem vétettek. Nehéz kereszt nyomta vállukat...de egész életük során türelemmel viselték azt.
Olyan tulajdonságaik voltak, mint szeretet, megértés, őszinteség,  tisztelet másokkal szemben."
Hangsúlyozta, hogy sokan közülük rangjukról és vagyonukról lemondva éltek- majd párhuzamot vont. Rámutatott: a ma embere már azzal a bizonyos "mustármagnyi hittel" sem igazán rendelkezik, helyette az önzés, hazugság, kapzsiság és anyagiasság ütötte fel a fejét.
A Jézus-i tanítást- mint mondta- felváltotta a "magaddal törődj" és a karriervágy. Végül a szentek életét állította követendő példaként a jelenlévőknek.
Sólyom Károly alpolgármester véleménye szerint kevés szó esik napjainkban a szentekről, emellett  a hívő emberek száma sem nő.
Felszólított: - Mutassuk meg a szent embereket, azokat, akiket a történelem vihara feledésbe próbált kényszeríteni!
Kiemelte, hogy sokan közülük államférfiak voltak, mint István, László vagy András, de találhatunk köztük egyszerű embereket is.
Személyes példaként említette Bálint Sándor professzort, aki szintén arra vár, hogy a katolikus egyház szabályait betartva oltárra emeljék.
- Hittel, szeretettel, odaadással, hazaszeretettel mutattak példát- merítsünk belőle!- zárta gondolatát városunk alpolgármestere.
A keresztről, mint jelképről szólt Csere Sándor kanonok-plébános, a Krisztus-i kereszttől a Nagy Konstantin- i kettős keresztig, amely az Ő korában vált a bizánci uralkodók jelképévé.
Az egyházi személy sem ment el szó nélkül az ünnepségre érkező kis létszám mellett, amely sajnos egyebek mellett- mint hangsúlyozta- az identitástudat hiányára is utal, egy olyan világban, ahol a bűnözés, a gyűlölet veszi át lassan életünkben az irányító szerepet.
Bertalan Csaba a magyar szentek és boldogok neveit sorolta, közben a megjelent diákok mécseseket helyeztek el a kettős keresztnél.
Az emléknapi program záróakkordjaként a Boldogasszony Anyánk című himnuszunkat énekelték el a megjelentek.
A rendezvény színvonalát Vitus Kata és Szigetvári Réka szavalata emelte.

 

(Dancsi István, helyilapok.hu)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.