Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. július elsejétől szigorodtak a közlekedési bírságok

2011.07.31

Biztosan értesültek már róla, hogy 2011. július elsejétől szigorodtak a közlekedési bírságok mind pénz-, mind pontbüntetés tekintetében. A megnevezett közlekedési kihágások ezentúl már közlekedési bírsággal sújthatók, szabálysértési eljárás helyett.

Készüljön fel a változásokra! Összefoglaltuk Önnek közérthető nyelven a törvényváltozás legfontosabb pontjait: 

ittas vezetés   Az ittas vezetés július elsejétől minimum 150 ezer, maximum 300 ezer forint pénzbírsággal büntetendő, ráadásul a büntetőpont mértékét is megnövelték a régi ötről hat-nyolc pontra.
 
elnézett piros lámpa   Immáron százezret kell fizetni egy elnézett piros lámpánál vagy vasúti tilos jelzésnél - de akkor is, ha a lámpa csak sárgát jelzett és az autós a rendőrség megítélése szerint meg tudott volna állni.
 
gyorshajtás   A gyorshajtás büntetése nagyban bonyolódott: ha nem lépi át a megengedett sebességet 15-20 kilométerrel, akkor az továbbra is marad szabálysértési kategória, de ha igen, akkor az 30 ezer forinttól egészen 300 ezerig büntethető, és akár 8 pont is begyűjthető érte.
 
biztonsági öv   A biztonsági öv bekapcsolásának elfelejtése 15, 30 és 45 ezres bírságot von maga után (attól függően, hogy lakott területen belül, kívül vagy autópályán állítják meg a rendőrök) és háromtól öt pontig pontoznak érte.
 
be nem fizetett büntetése   Elvehetik a külföldi - magyarországi lakcímmel nem rendelkező - személygépkocsiját, ha annak van másik, még be nem fizetett büntetése - akkor is, ha azt nem a tulajdonos vezeti.
 
pontok   A szabálysértésekért az eddig egy-öt helyett egy-nyolc pont jár, a gondatlan bűncselekményért kilenc, a szándékosért pedig tizenegy.

 

Jó hírek:
 
bankkártya   Ezentúl lehetőség van a helyszínen bankkártyával kifizetni a bírságot (gyakorlatban majd csak akkor, ha a rendőrség beszerez pár hordozható kártyaleolvasó terminált, ugyanis jelenleg nincs nekik).
 
telefon   Kevesebbet kell majd fizetni a gyerekülést nem használóknak és az autóban vezetés közben mobiltelefonálóknak.
 
A megnövekedett bírságok eme válságos időkben súlyosan érinthetnek minden magyar háztartást, így fokozottan ügyeljen a közlekedési szabályok betartására.
 
Egy közlekedési baleset során megsérülhet a vezető és az autó többi utasa, aminek végzetes kimenetele is lehet. Ha szerencsésen megúszták, akkor az autón keletkezett károk okoznak fejfájást a balszerencsés eset résztvevőinek.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.