Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Székely zászlók

2010.11.20

A Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója és lobogója az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja égszínkék mezőben arany csík alapján készült, a névjegyet a székely szimbólumokkal (Nap és Hold, a Nap csillagváltozata) helyettesítve. Így a nyolcágú Nap-csillag számunkra a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének is a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.

Az önállósulásra törekvő Székelyföld teljes függetlensége még nem válhatott valóra. Jelképei a székely himnusz és a székely zászló, azonban sok esetben még tiltások ellenére is egyre nagyobb teret hódítanak. Néhány éve elvétve csak, nemzeti érzelmű, szűk közösségek találkozóján volt látható székely zászló. A törekvések nem voltak hiába, hiszen a székely emberek közösségérzése és a törvények kiskapuit leleményesen felismerő vezetőiknek köszönhetően a zászlónak tulajdonított jelentés életre keltette ezt az erős szimbólumvilággal rendelkező történelmi zászlót. A Székelység önállósodási törekvéseihez kapcsolódó zászlóhasználat a felsőbb romániai hatalmi szervekben nem vált ki nagy tetszést, hiszen félnek a szimbólumok erejétől és azok üzenetétől. Korábban a magyar zászlót használták általában a székely fórumokon, azonban ezt a román szervek a vonatkozó nemzeti szabályaik miatt könnyen betilthatták és büntethették használatát. Több esetben is megjelennek hírek a kitűzött lobogókról és azok eltűntetéséről vagy levételéről. Ennek ellenére ez a jelkép népszerű, és egyre több család tulajdonában megtalálható.

Egyértelműen kijelenthető, hogy Székelyföldön a magyar zászló mellett székely identitásuk kifejezésére mindennapi használatban él a székely zászló is. Sepsiszentgyörgyön 2009. elején tűzték ki a székely zászlót és ezzel nagy purparlét okozott az ottani polgármesteri hivatal. Annyi bizonyos hogy ez a zászló nem más ország lobogója, hanem a helyi közösségé és a kék alapon arany nap és ezüst hold változatot használják.

Két markánsan elkülöníthető változata ismert, a vörös és fekete kétsávos zászló,

 

Kép

 

illetve az égszínkék mezőn végigfutó arany csíkos.

 

Kép

 

Közös vonás, hogy mindkét zászlón megtaláljuk a székelyek két fontos történelmi motívumát, sárga színnel a Napot és ezüsttel a Holdat. Minden változaton megtalálható a nyolcágú Nap-csillag, mely a jelenlegi nyolc székely széket jeleníti meg a székely egység és egyenlőség jelképeként. A telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének, és bizakodásának szimbólumát hordozza. A két változat közül az utóbbi vált a köztudatban székellyé az égszínkék-arany színű, a csillagsugaras Nap és a telőben levő Holdat egymás mellett tartalmazó lobogó. A színek jelentése vörös az erő és a vér, fekete a föld és a gyász, ezek voltak korábban a csatába vonuló székelyek harci színei. A Nap és a Hold elhelyezése kapcsán találkozhatunk különböző megoldással.

A Székely Nemzeti Tanács által elfogadott lobogón a Nap és a Hold az aranysávval kettéválasztott égszínkék rész bal felső részében vízszintesen egymással szemben helyezkednek el, míg korábban voltak az elhelyezésre függőleges megoldások is. A zászlón a színek ugyanezek csak az álló zászlóalakon is szemben van a Nap és a Hold így a megosztott kék alap jobb és bal oldalán helyezkednek el.

A lobogó Székely Mózestől, az egyetlen székelycsaládból származó erdélyi fejedelemnek az idejéből eredeztethető. Székely Mózes zászlói 1601. augusztus 3-ia goroszlói csatában vezették a székely harcosokat, de a vesztes csata után "fogságba" estek és elkerültek az akkori Habsburg uralom alatti Prágába. A zsákmányul esett 130 erdélyi zászlót a Turul folyóirat 1891. évi 1. sz. füzetében is említik. Mika Sándor: Erdélyi hadi zászlók 1601-ből, címmel jelentetett meg könyvet történetükről.

A régi székely zászlóként gondolt vörös-fekete zászló nem is olyan régi, hiszen az 1950 előtti forrásokból a Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolása előtti időből nincs utalás így lehet, hogy csíki kommunisták találták ki 1968-ban, amint erről Kónya Ádám művelődéstörténész beszámolt[forrása?].

A székely történelmi szimbólumokat a Kónya Ádám által véglegesített lobogó és zászló tervezet szerinti aranysávos-kék formában 2004. január 17.-én fogadta el a Székely Nemzeti Tanács. Azóta a székely zászló használata az egész Székelyföldön elterjedt. Elsők között 2008-ban Sepsiszentgyörgyön a polgári frakció kezdeményezéseként és adományaként az ősi szimbólumokat ötvöző lobogó a karácsonyi ünnepek alatt került az európai és a román zászló közé középületre.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.